Składniki na 12 muffinek
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pół margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża nektarynka
- ¼ tabliczki czekolady
Nektarynkę kroimy w kostkę. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niej jajka i jogurt. W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier i proszek. Wszystkie składniki niedbale mieszamy łyżką. Do przygotowanych papilotek nakładamy łyżkę ciasta, łyżeczkę nektarynek, ciasto aż do ¾ wysokości papilotek. Na wierzch możemy również dodać kilka kostek nektarynki ewentualnie kawałki czekolady.
Dla wygodnych lepsza opcją będzie dodanie pokrojonej nektarynki do ciasta i wymieszanie. Wówczas nakładamy gotowe ciasto do ¾ wysokości papilotek lub foremek.
Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 25 minut.
Namówiłaś mnie zrobię jogurtowe ale z borówkami bo nie mam brzoskwiń:)
OdpowiedzUsuńWyglądają super mięciutko! Z dodatkiem brzoskwiń muszą być pyszne, ale pewnie sprawdzą się tu każde inne owoce ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń