poniedziałek, 25 lipca 2011

Muffiny jogurtowe z nektarynką

Składniki na 12 muffinek 


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki  gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • pół margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża nektarynka
  • ¼ tabliczki czekolady

Nektarynkę kroimy w kostkę. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niej jajka i jogurt. W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier i proszek. Wszystkie składniki niedbale mieszamy łyżką. Do przygotowanych papilotek nakładamy łyżkę ciasta, łyżeczkę nektarynek, ciasto aż do ¾ wysokości papilotek. Na wierzch możemy również dodać kilka kostek nektarynki ewentualnie kawałki czekolady.
 Dla wygodnych lepsza opcją będzie dodanie pokrojonej nektarynki do ciasta i wymieszanie. Wówczas nakładamy gotowe ciasto do ¾ wysokości papilotek lub foremek.
Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 25 minut. 



2 komentarze:

  1. Namówiłaś mnie zrobię jogurtowe ale z borówkami bo nie mam brzoskwiń:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super mięciutko! Z dodatkiem brzoskwiń muszą być pyszne, ale pewnie sprawdzą się tu każde inne owoce ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń