sobota, 23 lipca 2011

Zupa pomidorowo-cukiniowa


  • 1 cukinia 
  • 8 pomidorów 
  • 2 litry wywaru drobiowego
  • pół łyżeczki imbiru 
  • pół łyżeczki kurkumy 
  • pół łyżeczki mielonego listka bobkowego 
  • pół łyżeczki czubrycy 
  • kilka ziaren pieprzu i ziela 
  • pół łyżeczki ostrej papryki 
  • 4 krople tabasco
  • sól, pieprz

Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę. Pomidory kroimy na cztery części i wrzucamy do wywaru. dodajemy kabaczka pokrojonego w plastry (razem ze skórką). Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy. Gdy warzywa będą rozgotowane miksujemy. Ja miksuję te zupę tylko trochę, ale wszystko zależy od preferencji. Doprawiamy pieprzem i solą, jeżeli jest taka potrzeba. 


Podajemy z makaronem, kluseczkami i kukurydzianymi lub ryżem.  

     




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz