wtorek, 26 lipca 2011

Galaretka z pomarańczowej herbaty z morelami

5 porcji

  • 5 torebek herbaty pomarańczowej
  • 3 morele
  • 1 litr wody
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Gotujemy wodę w garnku. Gdy będzie się gotowała zestawiamy z ognia. Wrzucamy do garnka  cukier i torebki z herbatą, mieszamy, by puściły kolor. Po 2 minutach wyjmujemy i dodajemy żelatynę. Intensywnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Na koniec wsypujemy kwasek cytrynowy. Całość mieszamy. Upewniamy się, że jest wystarczająco słodkie i kwaśne. Studzimy. Morele kroimy w kostkę, wkładamy do pojemniczków na galaretkę układając wzór. Podobnie, jak tradycyjną galaretkę, przelewamy do salaterek lub specjalnych pojemników i wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach galaretka jest gotowa do spożycia.
Podajemy z jogurtem lub bitą śmietaną.

1 komentarz:

  1. Domowa galaretka, i to jeszcze o takim odjechanym smaku? Ja się piszę ;-)

    OdpowiedzUsuń