czwartek, 30 czerwca 2011

Tarta bananowa


ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru pudru
nadzienie:
  • 4 banany
  • 1/3 szklanki kremówki
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
wierzch:
  • 5 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego lub szczypta cynamonu
ciasto: Z mąki, cukru, masła i jajek zagnieć ciasto. Włóż ciasto na pół godziny do zamrażarki. Następnie rozwałkuj ciasto i przełóż do formy do tarty wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto należy piec około 20 minut w temperaturze   180 °C.
nadzienie:  Do garnka włóż cukier i masło, gdy zrobi się brązowy dodaj banany pokrojone w plastry i śmietanę. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód tarty.
wierzch:  Wymieszaj mąkę, cukier i cukier waniliowy i posyp tartę na wierzchu. Piecz w temperaturze 220 C przez 10-15 minut.

Polej sosem czekoladowym.


4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta z bananami i czekoladą jest niesamowita. Szczególnie,gdy nie ma sezonowych owoców.

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę dobre ale następnym razem zdecydowanie zmniejszę ilość cukru w nadzieniu bo jest bardzo słodkie :)

    OdpowiedzUsuń