czwartek, 30 czerwca 2011

Śledzie z orzechami i śliwką



  • 60 dag matjasów bez skóry
  • pół słoiczka musztardy sarepskiej
  • cebula biała-czosnkowa (ewentualnie zwykła)
  • orzechy włoskie około 30 dag
  • śliwki kalifornijskie suszone około 30-40 dag
  • biały pieprz

Moczymy śledzie do 20 minut (trzeba próbować), osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy po obu stronach musztardą, kroimy na kawałki, przyprawiamy białym pieprzem. Śledzie wkładamy do wyższego półmiska Cebulę kroimy w kosteczkę dodajemy na śledzie, następnie kładziemy śliwki uprzednio pokrojone w kostkę, potem pokrojone orzechy, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy przynajmniej dwie warstwy. Można więcej. Ostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz