czwartek, 30 czerwca 2011

Biały barszcz z klopsikami



  • 1.3 kg drobiowego mięsa mielonego
  • 2-3 niewielkie cebulki
  • 2 jajka
  • 2 kostki rosołowe
  •  kilka listków laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • łyżeczka kwasku cytrynowego
  • łyżeczka cukru
  • cząber około 2 łyżek
  • sól (do smaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryka
  • sól czosnkowa
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • pieprz
  • koperek świeży lub mrożony

Wlać do garnka około 2 litrów wody. Dodać kostki rosołowe, listek, ziele, pieprz, łyżkę cząbru zagotować.  W tym czasie przygotować drobiowe klopsiki: Włożyć mięso do miski, dodać dwa jajka, 2 niewielkie pokrojone w drobną kostkę cebulki, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozostałe przyprawy (resztę cząbru, ostrą paprykę, odrobinę soli i soli czosnkowej  oraz suszoną cebulę i pieprz). Do gotującego się bulionu wrzucać porcjami niewielkie klopsiki drobiowe. Gotować około 10-12 minut na małym ogniu, gdy wypłyną wyjmować i wrzucać kolejną porcję. Ja zawsze pierwszą porcje próbuję, czy są dobrze doprawione, ewentualnie wtedy uzupełniam przyprawy. Gdy ugotujemy już wszystkie klopsiki wrzucić je ponownie do zupy uzupełnić garnek wodą aż do zagotowania. Dodać do smaku kwasek i cukier, pieprz, sól. Nakładać na talerze, posypać koperkiem. 


Z przepisu wychodzi naprawdę olbrzymi gar…i około 70 klopsików. Nawet jeżeli Wasza rodzina nie zje takiej ilości barszcz można (bez śmietany) zamrozić.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz