- 25 dag serka mascarpone
- 15 dag kruchych podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki cukru pudru
- kawa rozpuszczalna
- kakao, migdały w płatkach lub zmielone, krokant orzechowy i inne…według uznania
- aromat lub alkohol (według uznania)
Zaparzyć mocną kawę w ¼ filiżanki. Biszkopty pokruszyć, np. wałkiem lub blenderem. Wsypać do miski, dodać zimną kawę, wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać mascarpone, wymieszać łyżką lub mikserem. Odstawić na 45 minut do lodówki. Po wyjęciu formować kulki. Schować je na 15-20 minut do zamrażalnika (najlepiej na półkę do lodu). Wyjąć i obtoczyć w kakao lub innych różnościach.
Mi najbardziej smakują w kakao lub krokancie orzechowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz