- 3 litry wywaru warzywnego
- 1 kg cebuli
- 1/4 kostki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz, sól, ostra papryka
- ewentualnie groszek ptysiowy, grzanki, żółty ser
Gotujemy wywar, w międzyczasie kroimy cebulę w pół-krążki, czosnek wyciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło i stopniowo dodajemy cebulę i czosnek. Musi się lekko podrumienić i zmięknąć, dlatego na koniec przykrywamy patelnię. Podsmażoną etapami cebulę, wrzucamy do gotowego wywaru i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką według uznania.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi. Pyszna jest także posypana tartym żółtym serem.
Smacznego!
Ciekawa :) Ja zazwyczaj taką zupkę miksuję na krem :)
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl
Czasami także miksuję, ale rzadko...
OdpowiedzUsuń