czwartek, 30 czerwca 2011

Zupa cebulowa z groszkiem ptysiowym


  • 3 litry wywaru warzywnego
  • 1 kg cebuli
  • 1/4 kostki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, ostra papryka
  • ewentualnie groszek ptysiowy, grzanki, żółty ser

Gotujemy wywar, w międzyczasie kroimy cebulę w pół-krążki, czosnek wyciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło i stopniowo dodajemy cebulę i czosnek. Musi się lekko podrumienić i zmięknąć, dlatego na koniec  przykrywamy patelnię. Podsmażoną etapami cebulę, wrzucamy do gotowego wywaru i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką według uznania.


Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi. Pyszna jest także posypana tartym żółtym serem.
Smacznego!

2 komentarze: