środa, 13 kwietnia 2016

Wegańskie, orzechowe, pyszne ciasteczka

 Oj mam słabość ostatnio nie tylko do słodyczy, ale i do przepisów Kingi Paruzel - kolejne cudo od niej.


  •  ¾ szklanki cukru brązowego
  • ⅔ szklanki oleju rzepakowego
  • ¼ szklanki mleka (u mnie sojowe)
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1½ szklanki mąki gryczanej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki orzechów pekan  (można zastąpić dowolnymi)

Olej, cukier, mleko  i mąkę z tapioki miksować przez 2 minuty. Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy. Całość wymieszać.

Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wykrawać wzory.

Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz