czwartek, 14 kwietnia 2016

Ciecierzyca pomidorowa z pietruszką


Mimo, że na zewnątrz bywa naprawdę ciepło, jeszcze powiewa chłodem.  Dlatego zapraszam Was dzisiaj na rozgrzewającą ciecierzyce w towarzystwie pomidora i kiełbaski, a także aromatycznego tymianku.

  • 25 dag ciecierzyca
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 1 duża cebula
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 3 łyżki pomidorowego koncentratu
  • tymianek 
  • pieprz
  • czubryca biała
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • kumin
  • pietruszka 

Ciecierzyce moczyć przez kilka godziny, a najlepiej całą noc. Kiełbasę i cebulę podsmażyć. Ciecierzyce zalać wodą i gotować ok. 15 minut. Następnie dodać kiełbasę, cebulę i przyprawy oraz passatę. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym. Posypać pietruszką. Podawać z białym pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz