niedziela, 10 kwietnia 2016

Bezglutenowy murzynek z orzechami



Kinga Paruzel i jej fit słodkości zachwycają mnie za każdym razem jak oglądam je na blogu. Piękne zdjęcia zachęcają do zrobienia w domu wszystkiego, co tam zobaczymy. Dzisiaj przygotowałam murzynka z przepisu Kingi z małymi zmianami, by był on bezglutenowy i przepiórczo-jajeczny ;-). Pyszne, mokre i szybkie ciasto. Niestety także małe ;-)

  • ¼ szklanki mąki gryczanej
  • ¼  szklanki mąki owsianej
  • ½ szklanki kakao
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki sody
  • 3 jajka przepiórcze lub jajko kurze
  • 5  białek z jajek przepiórczych lub 2 białka kurze
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki posiekanych orzechów brazylijskich i pistacji

W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, kakao, sól i sodę). W drugiej misce ubić trzy jajka z pięcioma białkami. Ciągle ubijając dodać cukier, olej i ekstrakt z wanilii. Powoli dosypywać suche składniki i ubijać, aż masa będzie gładka.
Przygotowane ciasto przelać do małej keksówki  wyłożonej papierem do pieczenia, posypać orzechami. Piec w nagrzanym do  180 C piekarniku około 40 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz