czwartek, 31 marca 2016

Blok czekoladowy z kaszy jaglanej



Wraz z erą modnego zdrowego odżywiania na co dzień możemy spotkać rożnego preparowane produkty.  Obecnie poza tradycyjnym ryżem (także w wersji czekoladowej), bez trudu kupimy także popping z kaszy jaglanej, amarantusa, gryki, prosa, jęczmienia. 
Ja zastosowałam preparowana kasze jaglaną do zrobienia pysznego czekoladowego bloku. Szybko, smacznie i relatywnie zdrowo.
  • 50 g preparowanej kaszy jaglanej
  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 25 g masła klarowanego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Czekoladę z masłem, miodem rozpuścić. Na koniec dodać ekstrakt i ryż. Wymieszać. Rozłożyć na blaszkę i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Ps. ja użyłam podzielonej foremki na brownie, ale spokojnie można zrobić to na całej blaszce i przyciąć do rozmiaru, jaki się chce.



2 komentarze:

  1. Chodzę na trening indywidualny wrocławskiego trenera i dużo dobrego słyszałem o kaszy jaglanej. Będę musiał wypróbować, tym bardziej że na diecie najbardziej brakuje mi słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis wygląda na bardzo smaczny i zarazem dość zdrowy. Jednak ja jestem taka, że muszę mieć bardzo dobre i wyraziste smaki czekolady. Odnajduję je oczywiście w cieście brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i myślę, że nie ma lepszego wyboru.

    OdpowiedzUsuń