czwartek, 21 maja 2015

Zupa z bobu i mięty

Zupy, niezależnie od pory roku,  to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę ;-)
  • 50 dag bobu (u mnie rozmrożony)
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 3/4 litra bulionu drobiowego
  • mięta
  • oliwa
  • sól, pieprz
Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i odrobinę podsmażyć. Do bulionu dodać podsmażane ziemniaki, cebulę i czosnek oraz bób. Gotować około 25 minut. Wyjąć część warzyw, pozostałe zmiksować (można oczywiście zmiksować też wszystkie). Wrzucić warzywa i miętę. Doprawić do smaku.

Smacznego.



2 komentarze:

  1. i ja uwielbiam zupy! krem z bobu brzmi wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa musi smakować wybornie. czekamy z niecierpliwością na bób, pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń