niedziela, 17 maja 2015

Waniliowe (wersja II) cupcakes z czekoladą i truskawkami

Dzisiaj niedzielnie, świątecznie, wykwintnie. Zapraszam na pyszności z truskawkami.
  • 125 mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mleka
Piekarnik rozgrzać do 170 C. Suche składniki ) mąkę, cukier, sodę, proszek) wrzucić do miski. Dodać masło i jaka, miksować ok. minuty. Dodać ekstrakt i mleko. Zmiksować. 
Nałożyć do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut. Studzić na kratce.

Rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Odrobinę wystudzić i polać wystudzone babeczki. Położyć  połówki truskawek i polać czekoladą.










    1 komentarz:

    1. wyglądają wspaniale :) czekolada i truskawki, mniam :)

      OdpowiedzUsuń