sobota, 16 maja 2015

Dal, czyli hinduskie danie w Polsce


Dzisiaj chciałabym zabrać Państwa,  moim zdaniem, w  udaną podróż do Indii.  Zapraszam na hinduski dal, pachnący kolendrą.
  • pól szklanki suchej, czerwonej soczewicy
  • pół szklanki bulionu
  • po pół łyżeczki kurkumy, suszonej kolendry i mieszanki garam masala
  • szczypta chili
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru (1 cm) lub pół łyżeczki mielonego
  • cebula
  • po pół czerwonej i zielonej papryczki chili
  • pół słodkiej zielonej papryki
  • 2 pomidory/ pół puszki pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • kolendra

Opłukać soczewice, zalać zimną wodą, zostawić na 20 minut, żeby podwoiła objętość. Dodać bulion, kurkumę, kolendrę, mieszkankę garam masala i chili w proszku. Gotować na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek  i potarty imbir, przesmażyć na złoty kolor. Wsypać pokrojoną cebulę i paprykę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Dodać do smażonych warzyw, wymieszać i dusić pod przykryciem. Odparować, dodać koncentrat i wymieszać.

Połączyć soczewicę z pozostałymi warzywami, wymieszać, dodać kolendrę i gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.

 बॉन एपेतीत 



Przepis bierze udział a akcji:

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz