Dzisiaj chciałabym zabrać Państwa, moim zdaniem, w udaną podróż do Indii. Zapraszam na hinduski dal, pachnący kolendrą.
- pól szklanki suchej, czerwonej soczewicy
- pół szklanki bulionu
- po pół łyżeczki kurkumy, suszonej kolendry i mieszanki garam masala
- szczypta chili
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- kawałek imbiru (1 cm) lub pół łyżeczki mielonego
- cebula
- po pół czerwonej i zielonej papryczki chili
- pół słodkiej zielonej papryki
- 2 pomidory/ pół puszki pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- kolendra
Opłukać soczewice, zalać zimną wodą, zostawić na 20 minut, żeby podwoiła objętość. Dodać bulion, kurkumę, kolendrę, mieszkankę garam masala i chili w proszku. Gotować na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek i potarty imbir, przesmażyć na złoty kolor. Wsypać pokrojoną cebulę i paprykę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Dodać do smażonych warzyw, wymieszać i dusić pod przykryciem. Odparować, dodać koncentrat i wymieszać.
Połączyć soczewicę z pozostałymi warzywami, wymieszać, dodać kolendrę i gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.
बॉन एपेतीत
बॉन एपेतीत
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz