Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam domową wędlinę. Bez konserwantów i innych dziwnych dodatków. Dzisiaj proponuję pieczony schab z żurawiną. Żurawinę możecie zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami albo zrobić schab nadziany pół na pół. Przepis jest prosty a schab wyborny. Do dzieła...
- schab bez kości 1,5-1,8
- 20 dag suszonej żurawiny
- pół łyżeczki czubrycy zielonej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
Schab umyć, za pomocą noża zrobić pośrodku dziurę i wypychać ją żurawiną. Następnie wymieszać ze sobą pozostałe składniki i natrzeć nimi schab. Włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia wyjąć schab i zapiekać w rękawie w temperaturzee180 C. Po około 40 minutach przeciąć rękaw, aby schab się przyrumienił. Piec jeszcze ok. 20 minut, do miękkości. Schab podczas pieczenia obracać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz