niedziela, 3 maja 2015

Pieczony schab nadziewany żurawiną

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam domową wędlinę. Bez konserwantów i innych dziwnych dodatków. Dzisiaj proponuję pieczony schab  z żurawiną. Żurawinę  możecie  zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami albo zrobić schab nadziany pół na pół. Przepis jest prosty a schab wyborny. Do dzieła...

  • schab bez kości 1,5-1,8
  • 20 dag suszonej żurawiny
  • pół łyżeczki czubrycy zielonej
  • pół łyżeczki  papryki ostrej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju

Schab umyć, za pomocą noża zrobić pośrodku dziurę  i wypychać ją żurawiną. Następnie wymieszać ze sobą pozostałe składniki i natrzeć nimi schab. Włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia wyjąć schab i zapiekać w rękawie w temperaturzee180 C. Po około 40 minutach przeciąć rękaw, aby schab się przyrumienił. Piec  jeszcze ok. 20 minut, do miękkości. Schab podczas pieczenia obracać.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz