Lato zbliża się do nas małymi krokami. Dlatego dzisiaj odrobinę zdrowsze, może odrobinę bardziej dietetyczne muffiny z niewielką odrobiną kremu. Płatki owsiane, daktyle (chyba wciąż niedoceniane) i orzechy włoskie to doskonałe i pożywne połączenie. Zapraszam.
- 70 g suszonych daktyli
- 100 g płatków owsianych
- 200 g jogurtu naturalnego
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g orzechów
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajo
- 120 g miodu
- 80 ml oleju
Piekarnik nagrzać do 180 C. Pokroić w drobną kostkę 50 g daktyli. Płatki owsiane wymieszać z jogurtem, odstawić na kilka minut, żeby napęczniały. Mąkę zmieszać z cynamonem, proszkiem, soda i daktylami. Jajka rozmącić, dodać płatki z jogurtem, miód i olej. wymieszać wszystko z suchymi składnikami.
Nałożyć do papilotek, piec ok. 25 minut.
Krem:
200 g śmietany kremówki ubić z 3 łyżkami cukru pudru.
Krem nakładać szprycą na zimne muffiny, dekorować odrobiną orzechów i pozostałymi daktylami.
Smaki dla mnie :) uwielbiam daktyle i wszystko przez to. Muffinki muszą być pyszne w takiej kombinacji :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńPamiętam o Twoim sentymencie do daktyli :-) Pozdrawiam.
Usuń