sobota, 25 kwietnia 2015

Muffiny owsiane z daktylami


Lato zbliża się do nas małymi krokami. Dlatego dzisiaj odrobinę zdrowsze, może odrobinę bardziej dietetyczne muffiny z niewielką odrobiną kremu. Płatki owsiane, daktyle (chyba wciąż niedoceniane) i orzechy włoskie to doskonałe i pożywne połączenie. Zapraszam.
  • 70 g suszonych daktyli
  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g orzechów
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajo
  • 120 g miodu
  • 80 ml oleju

Piekarnik nagrzać do 180 C. Pokroić w drobną kostkę 50 g daktyli. Płatki owsiane wymieszać z jogurtem, odstawić na kilka minut, żeby napęczniały. Mąkę zmieszać z cynamonem, proszkiem, soda i daktylami. Jajka rozmącić, dodać płatki z jogurtem, miód i olej. wymieszać wszystko z suchymi składnikami. 
Nałożyć do papilotek, piec ok. 25 minut.

Krem:

200 g śmietany kremówki ubić z 3 łyżkami cukru pudru.

Krem nakładać szprycą na zimne muffiny, dekorować odrobiną orzechów i pozostałymi daktylami.



Zmodyfikowany przepis z książki: "Muffiny. Małe, ale pyszne".

2 komentarze:

  1. Smaki dla mnie :) uwielbiam daktyle i wszystko przez to. Muffinki muszą być pyszne w takiej kombinacji :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam o Twoim sentymencie do daktyli :-) Pozdrawiam.

      Usuń