Paszteciki zawsze mnie przerażały...nie wiem czemu. Wydawało mi się, że to trudne, pracochłonne...nic bardziej mylnego. Jeżeli raz spróbujecie, nigdy już ich nie kupicie. Paszteciki, barszczyk... proste i pyszne.
Ciasto:
- mąki około 500 dag
- kostka masła
- 1 śmietana 18%
- 6 dag drożdży
- jajko
- trochę soli
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać sól. Mąkę wygnieść z masłem. Połączyć resztę składników razem i wyrabiać na gładkie ciasto.
Farsz:
- 25 dag piersi z kurczaka
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- bulion
- jajko
- czubryca zielona
- sól, pieprz
- odrobina rozpuszczonego masła
Ugotować pierś z kurczaka i obrane warzywa w bulionie. Po wystudzeniu zmielić pierś i warzywa, doprawić solą i pieprzem oraz czubrycą do smaku. Dodać masło, jajko, by farsz nie był suchy.
Przygotowane ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować, równomiernie nałożyć nadzienie, posmarować jajkiem.
Przygotowany rulonik wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia/ lub od razu pociąć na paszteciki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C.
Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz