piątek, 6 lutego 2015

Paszteciki z mięsem

Paszteciki zawsze mnie przerażały...nie wiem czemu. Wydawało mi się, że to trudne, pracochłonne...nic bardziej mylnego. Jeżeli raz spróbujecie, nigdy już ich nie kupicie. Paszteciki, barszczyk... proste i pyszne.

Ciasto:
  • mąki około 500 dag
  • kostka masła
  • 1 śmietana 18%
  • 6 dag drożdży
  • jajko
  • trochę soli
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać sól.  Mąkę wygnieść z masłem. Połączyć resztę składników razem i wyrabiać na gładkie ciasto. 

Farsz: 
  •  25 dag piersi z kurczaka
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • bulion
  • jajko
  • czubryca zielona
  • sól, pieprz
  • odrobina rozpuszczonego masła
Ugotować  pierś z kurczaka i obrane warzywa w bulionie. Po wystudzeniu zmielić pierś i warzywa, doprawić solą i pieprzem oraz czubrycą do smaku. Dodać masło, jajko, by farsz nie był suchy.

Przygotowane ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować,  równomiernie nałożyć nadzienie, posmarować jajkiem.

Przygotowany rulonik wyłożyć na  blaszkę z papierem do pieczenia/ lub od razu pociąć na paszteciki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C. 

Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 C.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz