piątek, 16 września 2011

Dwukolorowy sernik


  • ½ kg zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pól olejku migdałowego
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ½ margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy margarynę. Do powyższego dodajemy twaróg i pozostałe składniki. Ubijamy pianę i delikatnie łączymy z resztą składników.

Wierzch:
  • ½ kostki masła
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
Składniki ugniatamy i chowamy na około 2 h do lodówki.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wlewamy serową masę. Na wierzch tarkujemy ciasto z lodówki. Pieczemy w temperaturze około 200 C przez 1 h.

Ps. Ja niestety nie mogłam czekać dwóch godzin, dlatego ciasto nie jest potarkowane. 

2 komentarze: