czwartek, 11 sierpnia 2011

Muffiny śliwkowe



16 sztuk muffinek:

  • 8 śliwek
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy

Ucieramy margarynę z cukrem na pulchną masę. Dodajemy stopniowo jajka.  Mieszamy mąkę, skrobię, cukier wanilinowy i proszek. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, którą mieszamy łyżką. Papilotki wypełniamy do ¾ ciastem. Na wierzch każdej muffinki wkładamy połówkę śliwki  (skórką w dół).  Wkładamy do nagrzanego  do 180 C piekarnika na około 20 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem. 

1 komentarz: