niedziela, 21 sierpnia 2011

Ciasto śmietanowe


  • szklanka+ 1.5 łyżki mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • ½ kostki margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ucieramy  na puch margarynę z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń i proszek. Ucieramy. Przelewamy do niewielkiej formy. (Ja upiekłam w formie do keksu). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 160C. Podajemy posypane z cukrem pudrem.

Na normalną blaszkę radzę ciasto zrobić z podwójnej porcji. 

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska".  


4 komentarze: