- 20 dag mąki zwykłej
- 5 dag mąki krupczatki
- pół kostki margaryny
- 2 -3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- bułka tarta około 1 łyżki
- galaretka truskawkowa
- 50 dag truskawek
ciasto:
Do miski wkładamy najpierw tłuszcz z cukrem pudrem i solą. Zagniatamy, dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy w woreczku lub owinięte folią do zamrażarki na 15-20 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wałkujemy ciasto na placek i przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i fasolę, by ciasto w pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą i pieczemy jeszcze około 10 minut aż do zarumienienia. Tarta jest gotowa do napełniania.
nadzienie:
Robimy galaretkę w nieco mniejszej ilości wody. Odstawiamy do ostygnięcia.Truskawki myjemy, obieramy ze szypułek i kroimy w plasterki lub połówki. Tartę posypujemy niewielką ilością tartej bułki i na nią wykładamy truskawki. Gdy już prawie stężeje zalewamy nią truskawki. Odstawiamy do lodówki na około 1h.
Możemy podać z bitą śmietaną.
Z proporcji wychodzi tarta 24 cm lub 6 małych tart
Smaczniutko wygląda!)
OdpowiedzUsuń