- 20 dag mąki zwykłej
- 5 dag mąki krupczatki
- pół kostki margaryny
- 2 -3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Do miski wkładamy najpierw tłuszcz z cukrem pudrem i solą. Zagniatamy, dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy w woreczku lub owinięte folią do zamrażarki na 15-20 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wałkujemy ciasto na placek i przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i fasolę, by ciasto w pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą i pieczemy jeszcze około 10 minut aż do zarumienienia. Tarta jest gotowa. Napełniamy dowolnym farszem.
ciasto tarty |
Z proporcji wychodzi tarta 24 cm lub 6 małych tart.
Dobre ciasto na tartę to podstawa :-) Idealny przepis, z którego zawsze się korzysta zawsze się przydaje!
OdpowiedzUsuń