niedziela, 3 lipca 2011

Tarta – ciasto podstawowe



  • 20 dag mąki zwykłej
  • 5 dag mąki krupczatki
  • pół kostki margaryny
  • 2 -3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Do miski wkładamy najpierw tłuszcz z cukrem pudrem i solą. Zagniatamy, dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy w woreczku lub owinięte folią do zamrażarki na 15-20 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wałkujemy ciasto na placek i przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i fasolę, by ciasto w pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika.  Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą i pieczemy jeszcze około 10 minut aż do zarumienienia. Tarta jest gotowa. Napełniamy dowolnym farszem.

ciasto tarty

Z proporcji wychodzi tarta 24 cm  lub 6 małych tart.

1 komentarz:

  1. Dobre ciasto na tartę to podstawa :-) Idealny przepis, z którego zawsze się korzysta zawsze się przydaje!

    OdpowiedzUsuń