piątek, 29 lipca 2011

Otrębowe bułki Dukana

Przepisów na bułki według diety Dukana jest wiele. Ten jest moją modyfikacją wielu różnych znalezionych w Sieci.

Na 8 bułek:
  • 10 łyżek otrąb owsianych
  • 5 łyżek otrąb pszennych
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu (koniecznie gęstego)
  • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego ( serek można zastąpić także jogurtem)
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • opcjonalnie: oregano, papryka , listki bazylii, plasterki pomidora, cebuli, kminek, mak, sezam.
Otręby pszenne mielimy. Połowę  otrąb owsianych mieszamy z jogurtem i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Gdy otręby napęcznieją dodajemy do nich pozostałe produkty i mieszamy. Nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem w odstępach. Na wierzchu posypujemy, np. sezamem lub kładziemy plasterek pomidora. Pieczemy w temperaturze 170 C około 25 minut (trzeb sprawdzać). Bułki wychodzą płaskie. 


Bułki można przechowywać w słoju około 3 dni, a także mrozić. 

1 komentarz:

  1. Zapisuję do swego zeszytu:)

    Całość bloga bardzo mi się spodobała. I dlatego nominuję go do One lovely blog award :)
    informacji więcej tutaj: http://domowakawiarnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń