niedziela, 31 lipca 2011

Jabłka na szarlotkę


Przepis bierze udział w akcji przetwory:

  • 4 kg papierówek
  • cukier 1, 5  szklanki cukru
  • 2 cukry cynamonowe
  • 1,5 łyżeczki kwasku

Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy jakkolwiek. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, wrzucamy jabłka, cukier, kwasek i cukry cynamonowe. Mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Gorące wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja nie pasteryzuję, ale oczywiście, jeżeli ktoś ma obawy to 5-10 minut można. Z porcji wychodzi 5 słoiczków. 

7 komentarzy:

  1. o! właśnie pomyślałam, że przydałoby się zrobić trochę szarlotkowych jabłek ;) na pewno wypróbuję przepis...
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię jakbłka do szarlotki, w zimie tylko otwierasz słoik, pyk! i gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ładne plakietki porobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, chętnie zrobię, jak mi jabłuszka dojrzeją, powiedz mi tylko, proszę, ile wagowo musi być tego cukru cynamonowego? Bo ja robię sama w domu taki cukier, nie kupuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aktualnie ten cukier mi się skończył, ale to takie małe opakowanie jak cukru wanilinowego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aha, okej, dziękuję za odpowiedź, będe robić po powrocie w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń