niedziela, 3 lipca 2011

Ciasto z kajmakiem


  • duża paczka herbatników ok. 35 dag
  • 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka lub gotowa masa kajmakowa
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1/2 litra mleka
  • 1 kostka masła
  •  ¼ kostki czekolady mlecznej czekolady
Masa budyniowa:
Odlewamy pół szklanki mleka, pozostałą część gotujemy. W odlanym mleku rozprowadzamy budynie. Wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy około 1 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru. Po uzyskaniu puszystej masy dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Całość miksujemy 2 minuty. Na herbatniki wykładamy przygotowaną masę budyniową. Rozprowadzamy ją na całej powierzchni i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Masa kajmakowa:
Masę kajmakową studzimy, przekładamy, przełożyć do wyższego naczynia i miksujemy kilka minut aż stanie się jednolita i rzadsza. Masą równomiernie smarujemy drugą warstwę herbatników. Na wierzch wykładamy trzecią warstwę herbatników.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i zostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z 5 łyżkami cukru pudru, dodajemy ostudzoną żelatynę. Ubijamy na sztywną masę. Tak przygotowaną masę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników. 

Na wierzch ścieramy schłodzoną czekoladę.
 Smacznego!


1 komentarz: