Pewnego dnia chciałam zrobić Gościom przyjemność i upiekłam pierwszą w życiu i zapewne ostatnią roladę nadziewaną z boczku. Gościom bardzo smakowała, ale mi została po tej wizycie jako zamrażarkowy balast. Sama boczku nie jem…wymyśliłam więc zupełnie inny w smaku bigos. Rolada (majeranek, grzyby, cebula) nadały mu wyjątkowy charakter i o dziwo boczek uszlachetnił smak bigosu
.
Porcja dla 4 osób:
- 10 plasterków rolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli
- 1 główka świeżej kapusty
- 2 małe laski kiełbasy drobiowej
- 1 mały (mini) koncentrat pomidorowy
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżeczki mielonych kani
- 2 łyżeczki wegety
- pół łyżeczki majranku
- pół łyżeczki cząbru
- 5 kropli tabasco
- pieprz, sól
Do garnka wlewamy wodę. Kapustę szatkujemy, dodajemy do wody. Zaczynamy gotować na średnim ogniu. Kiełbasę kroimy w kostkę, plasterki rolady kroimy w paski i podsmażamy, dodajemy do kapusty wraz z przyprawami i mielonymi grzybami. Gotujemy 15 minut. Dodajemy koncentrat i tabasco. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, ewentualnie uzupełniając wodą. Potrawa jest gotowa, gdy zmięknie kapusta.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz