poniedziałek, 18 lipca 2011

Bigos z roladą

Pewnego dnia chciałam zrobić Gościom przyjemność i upiekłam pierwszą w życiu i zapewne ostatnią roladę nadziewaną z boczku. Gościom bardzo smakowała, ale mi została po tej wizycie jako zamrażarkowy balast. Sama boczku nie jem…wymyśliłam więc zupełnie inny w smaku bigos. Rolada (majeranek, grzyby, cebula) nadały mu wyjątkowy charakter i o dziwo boczek uszlachetnił smak bigosu
.

Porcja dla 4 osób:

  • 10 plasterków rolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli
  • 1 główka świeżej kapusty
  • 2 małe laski kiełbasy drobiowej
  • 1 mały (mini) koncentrat pomidorowy
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżeczki mielonych kani
  • 2 łyżeczki wegety
  • pół łyżeczki majranku
  • pół łyżeczki cząbru
  • 5 kropli tabasco
  • pieprz, sól

Do garnka wlewamy wodę. Kapustę szatkujemy,  dodajemy do wody. Zaczynamy gotować na średnim ogniu. Kiełbasę kroimy w kostkę, plasterki rolady kroimy w paski i podsmażamy, dodajemy do kapusty wraz  z przyprawami i mielonymi grzybami. Gotujemy 15 minut. Dodajemy koncentrat i tabasco. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, ewentualnie uzupełniając wodą. Potrawa jest gotowa, gdy zmięknie kapusta. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz