poniedziałek, 5 września 2016

Placki ziemiaczano-dyniowe z tymiankiem

Tegoroczny dyniowy debiut to placki ziemniaczano-dyniowe z tymiankiem.
  • 230 g startych na grubych oczach ziemniaków 
  • 140 g startej na grubej tarce surowej dyni
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 niewielka cebula
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pieprz, sól
Siemienie lniane zalać 3 łyżkami ciepłej wody i wymieszać. Odstawić. Ziemniaki i dynię obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Do ziemniaków i dyni dodać cebulę, siemienie lniane, przypraw oraz tymianek. Wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki. Podawać na ostro lub na słodko.


2 komentarze:

  1. Wyglądają na bardzo chrupiące, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Są naprawdę rewelacyjne i robią się migusiem.

      Usuń