niedziela, 21 sierpnia 2016

Dżem wiśniowy/ Sok z wiśni

Dżem z wiśni należy do moich ulubionych. Łapcie ostatnie sztuki wiśni i wykorzystajcie poniższy przepis. 

  • 3 kg wiśni
  • 30 dag do 50 dag cukru
  • wanilia w lasce (1 laska) lub w postaci pasty (2 łyżeczki)

Wiśnie wydrylować, zasypać połową cukru, dodać wanilię i gotować na małym ogniu dość często mieszając. Gotować około 1,5 h. Wyjąć laskę wanilii. Następnie odlać nadmiar soku wiśniowego do butelek lub słoików i zakręcić na gorąco. Posmakować pozostałe owoce, dodać odpowiednią dl siebie ilość cukru. Pozostałe owoce z niewielką ilością soku dalej gotować aą do uzyskania ulubionej konsystencji dżemu. 
Przełożyć do słoików. 
Zarówno dżem, jak i sok pasteryzuje w piekarniku. Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 120C. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, piekarnik wyłączamy. Słoiki zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz