piątek, 8 lutego 2013

Eklerki z bitą śmietaną


  • 2 jaja
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko do posmarowania eklerki
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • szczypta soli

Mąkę, jajka wymieszać z solą i cukrem. W garnku o grubym dnie roztopić masło z wodą. Podgrzewać do momentu aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dodać mąkę z jajkami. Drewniana łyżką dokładnie wymieszać aż masa będzie odchodzić od łyżki.
Na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem wyciskać szprycą 7 cm eklerki. Należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odstępów.  Eklerki posmarować żółtkiem, i zrobić delikatne wyżłobienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 C i piec około 20 minut. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Czekoladę rozpuścić. Ostudzone eklerki przecinać wzdłuż nożem, wypełniać bitą śmietaną (ewentualnie dodać owoce)  i polać rozpuszczoną czekoladą.

 

3 komentarze:

  1. Dzień dobry,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
    Pozdrawiam serdecznie,

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy dodać jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, zapomniałam o jajkach. Już uzupełniłam. Razem z mąką i cukrem. Pozdrawiam.

      Usuń