czwartek, 1 września 2011

Kokosowy białkowiec


  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka  wiórków kokosowych
  • 1 kostka margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

Rozpuszczamy margarynę. Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie ze sobą mieszamy. Dolewamy stopioną i wystudzoną margarynę i dokładnie mieszamy. Pianę ubijamy na sztywno i  łączymy ze składnikami w misce. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180C. 

2 komentarze:

  1. Znany mi dobrze był makowiec tego typu - ale żeby wsypać wiórki kokosowe nie przyszło mi do głowy. Szybkie i smaczne, czyli tak jak być powinno ;-)

    OdpowiedzUsuń