poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Zdrowa i dietetyczna tortilla


Z porcji wychodzi  około 6 tortilli.

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki oregano
  • sól, pieprz


Składniki wrzucamy do miski, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane.

Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy także je zamrozić.

Nadzienie:
  • 2 łyżki sosu paprykowego
  • 4-6 łyżek gęstego naturalnego jogurtu
  • pół zielonego ogórka
  • ¼ papryki czerwonej
  • ¼ papryki żółtej
  • ¼ kapusty lodowej
  • 4 listki bazylii
  • sól, pieprz, papryka słodka
Można oczywiście dodać inne warzywa, np. rzodkiewkę, świeże lub suszone pomidory itd.

Warzywa kroimy w paski, talarki lub drobną kostkę. Mieszamy sos paprykowy z jogurtem, pieprzem i solą. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni lub w mikrofali około 1 minuty.  Smarujemy sosem. 



Układamy warzywa i zwijamy tortillę lub przekładamy w pół. Wierzch smarujemy sosem i zdobimy listkiem bazylii. Zajadamy!


1 komentarz: