poniedziałek, 4 lipca 2011

Tarta z rabarbarem i truskawkami



ciasto:
  • 20 dag mąki zwykłej
  • 5 dag mąki krupczatki
  • pół kostki margaryny
  • 2 -3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 30 dag truskawek
  • 20 dag rabarbaru 
 kruszonka:
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki

Do miski wkładamy najpierw tłuszcz z cukrem pudrem i solą. Zagniatamy, dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy w woreczku lub owinięte folią do zamrażarki na 15-20 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wałkujemy ciasto na placek i przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i fasolę, by ciasto w pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika.  Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą. Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w plasterki truskawki. Wkładamy na tartę. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło z cukrem i mąką. Posypujemy owoce.  Pieczemy jeszcze około 20 minut.

 
Z proporcji wychodzi tarta 24 cm lub 6 małych tart

2 komentarze: