ciasto:
- 20 dag mąki zwykłej
- 5 dag mąki krupczatki
- pół kostki margaryny
- 2 -3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 30 dag truskawek
- 20 dag rabarbaru
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 20 dag mąki
Do miski wkładamy najpierw tłuszcz z cukrem pudrem i solą. Zagniatamy, dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy w woreczku lub owinięte folią do zamrażarki na 15-20 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wałkujemy ciasto na placek i przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i fasolę, by ciasto w pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą. Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w plasterki truskawki. Wkładamy na tartę. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło z cukrem i mąką. Posypujemy owoce. Pieczemy jeszcze około 20 minut.
Z proporcji wychodzi tarta 24 cm lub 6 małych tart
Nie wiedziałam, że tarty rosną na drzewie ;-)
OdpowiedzUsuńNa niektórych działkach....
OdpowiedzUsuń