czwartek, 7 lipca 2011

Szaszłyki drobiowo-warzywne

Lato w pełni, a więc czas na grilla. Tym razem w wersji elektrycznej. Niestety. Proponowane szaszłyki można jednak przygotować także na tradycyjnym grillu ogródkowym, na patelni grillowej lub po prostu na kratce w piekarniku.


  • 1 niewielki kabaczek
  • 1, 5  czerwonej dużej papryki
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • pieprz, sól, przyprawa do kurczaka, ostra papryka


Z porcji wychodzi 10 niedużych szaszłyków.


Mięso myjemy, wycinamy żyłki i kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, przyprawą do kurczaka. Przykrywamy folią i zostawiamy je na kilka godzin  (lub całą noc) w lodówce, żeby przeszło przyprawami. Na noc zamaczamy w wodzie patyczki do szaszłyków, żeby uniknąć przypalania na grillu. Bezpośrednio przez grillowaniem myjemy i kroimy w dużą kostkę paprykę oraz kabaczka. Cebulę kroimy w grube plastry. Pomidorki jednie myjemy. Nadziewamy w dowolnej kolejności naprzemiennie wszystkie składniki. Ja zaczęłam i skończyłam na pomidorkach. Efekt widoczny na zdjęciach. Smacznego!
Podawać z sosami! Przepisy na sosy także na blogu!


1 komentarz: