niedziela, 3 lipca 2011

Sernik wiedeński mojej babci


Sernik to u nas w domu ciasto nr 1. Z tego przepisu wychodzi on znakomity mokry i pyszny. Do niedawna kręciłam twaróg a ciasto wyrabiałam w makutrze. Ale czas wykonania takiego sernika to około 3 h. Wygrała więc wygoda i mikser ;-)

  • 1 kg twarogu ( przekręconego 2-krotnie przez maszynkę lub gotowego na sernik)
  • 8 jajek
  •  1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 3 cukry wanilinowe
  •  2 łyżeczki proszku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 1 olejek migdałowy
  • migdały, orzechy rodzynki – według uznania

Żółtka z cukrem ucierać mikserem około 5 minut, dodać masło i ucierać dalej około 2-3 minut. W dwóch porcjach dodać twaróg, rozkręcić. Następnie dodać skórkę i sok z ½ cytryny, cukier wanilinowy i olejek migdałowy, mąkę ziemniaczaną i kaszę manną. Dodać ewentualne bakalie. Ubić białko i ostrożnie wymieszać łyżką. Wylewać na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną kaszką manną. 
Piec około 70 minut w temperaturze 180 C.
Polewa, np. rozpuścić w mikrofali czekoladę i rozsmarować na serniku.



1 komentarz: