Sernik to u nas w domu ciasto nr 1. Z tego przepisu wychodzi on znakomity mokry i pyszny. Do niedawna kręciłam twaróg a ciasto wyrabiałam w makutrze. Ale czas wykonania takiego sernika to około 3 h. Wygrała więc wygoda i mikser ;-)
- 1 kg twarogu ( przekręconego 2-krotnie przez maszynkę lub gotowego na sernik)
- 8 jajek
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 1 cytryna
- 3 cukry wanilinowe
- 2 łyżeczki proszku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy mannej
- 1 olejek migdałowy
- migdały, orzechy rodzynki – według uznania
Żółtka z cukrem ucierać mikserem około 5 minut, dodać masło i ucierać dalej około 2-3 minut. W dwóch porcjach dodać twaróg, rozkręcić. Następnie dodać skórkę i sok z ½ cytryny, cukier wanilinowy i olejek migdałowy, mąkę ziemniaczaną i kaszę manną. Dodać ewentualne bakalie. Ubić białko i ostrożnie wymieszać łyżką. Wylewać na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną kaszką manną.
Piec około 70 minut w temperaturze 180 C.
Polewa, np. rozpuścić w mikrofali czekoladę i rozsmarować na serniku.
Te babcine przepisy są bezcenne:-)
OdpowiedzUsuń