sobota, 16 lipca 2011

Sałatka białkowo-warzywna




Porcja dla dwóch osób

  • 125 gram rukoli
  • 4 łyżki słonecznika
  • 2 gałązki szczypiorku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  •  4 jajka
  • ¾ świeżego ogórka
  • sól, pieprz

 Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na 6 cząstek. Rukolę myjemy, osuszamy, wkładamy do miseczki. Ogórka świeżego kroimy na pół, a następnie na plasterki. Wykładamy na rukolę. Pomidorki kroimy na pół, kładziemy na ogórkach. Na wierzchu rozkładamy jajko. Przyprawiamy. Całość posypujemy obficie pokrojonym szczypiorkiem i pestkami słonecznika. Polewamy sosem winegret lub jogurtowo-miętowym. Przepis także na moim blogu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz