piątek, 15 lipca 2011

Rabarbarowe, dietetyczne cudo


Jedyny owoc dozwolony w diecie.

Z porcji wychodzą 3 małe słoiczki. 


  • 2 łyżki słodziku w płynie lub 8  łyżek cukru pudru (w wersji niedietetycznej)
  • około 20 lasek rabarbaru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub odrobinę  soku z cytryny
  • pół szklanki wody


Rabarbar myjemy, obieramy  i kroimy w kostkę. Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy rabarbar. Dodajemy słodzik i cynamon. Gdy rabarbar się prawie rozgotuje  miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy kwasek. Mieszamy, smakujemy, czy dla nas wystarczająco słodkie. Przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Ja na wszelki wypadek wekuję je jeszcze przez kilka minut.
Oczywiście dżem byłyby pyszny z dodatkiem truskawek, ale te na Dukanie są zakazane.

Używać do naleśników, bułeczek na słodko lub zajadać tak, po prostu.



3 komentarze:

  1. cudowny kwaśny rabarbaaaar!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poprosze wersje niedietetyczna - slodzik troche mnie przeraza ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właściwie to nawet warzywo :D Ale jak fajnie się przerabia...

    OdpowiedzUsuń