środa, 27 lipca 2011

Muffiny orzechowe

Składniki na 16 muffinek 


  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • pół margaryny
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 10 łyżeczek gotowego kremu czekoladowo-orzechowego
  • pół opakowania cukru migdałowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niej jajka. W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier, proszek oraz pokrojone orzechy. Wszystkie składniki niedbale mieszamy łyżką. Do przygotowanych papilotek nakładamy łyżeczkę ciasta, ¾ łyżeczki kremu czekoladowo-orzechowego, łyżeczkę lub dwie ciasta w zależności od papilotek. Ciasto ma wypełniać papilotkę do ¾.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut. Babeczki są gotowe, gdy ciasto nie przykleja się do patyczka. Studzimy na kratce. 



1 komentarz: