środa, 5 października 2016

Dżem,sos śliwkowy z czekoladą

To cud w gębie. Proste, szybkie, pyszne.

Przepis na 8 mały słoiczków.
  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady




Śliwki wypestkować i upiec w piekarniku w temperaturze 180 C około pół godziny. Śliwki zblendować w garnku, dodać cukier. Podgrzać około 20 minut aż masa będzie już wystarczająco gęsta. Dodać czekoladę. Rozpuścić ją w masie śliwkowej i zredukować według potrzeb. 
Pasteryzować. Włożyć słoiczki do zimnego piekarnika, który należy nagrzać do 120 C. Od momentu nagrzania słoiki pasteryzować 20 minut (czas pasteryzowania zależy do wielkości słoików). Zostawić słoiki w piekarniku do wystygnięcia.
Powstałe cudo jest doskonałe do placuszków,  naleśników,  jako gęsta polewa do lodów, do bułek i do jedzenia po prostu łyżeczką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz