piątek, 25 marca 2016

Kurczak pieczony z cytryną i lawendą

Dzisiaj zapraszam w podróż do Francji, do kuchni Rachel Khoo, na lawendowe pola Prowansji. Przygotowany kurczak według poniższego przepisu zaskakuje swoim smakiem i szybkością przygotowania. Ten przepis jest ciekawą alternatywą dla kurczaka pieczonego tradycyjnie. 

  • 1 kurczak podzielony na kawałki

Marynata: 

  • 2 łyżki suszonej lawendy
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki miodu lawendowego lub innego (miód musi być płynny)
  • kilka gałązek tymianku 
  • skórka i sok z cytryny
  • sól

Lawendę rozetrzeć w moździerzu.  Wraz ze wszystkimi składnikami wsypać do miski i wymieszać. Kurczaka włożyć do worka i zalać marynatą. Odstawić na minimum 30 minut do 4 h.
Rozgrzać piekarnik do 200 C. Kurczaka przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Doprawić solą. W połowie pieczenie kurczaka przełożyć. Piec 45 minut. 

Podawać z ziemniakami lub ryżem.




1 komentarz:

  1. Jak tylko zobaczyłam tytuł posta to wiedziałam, że to danie dla mnie. Koniecznie chcę upiec kurczaka z tej marynaty :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń