czwartek, 4 lutego 2016

Pyszna granola


Odmian granoli jest tyle, ile jej amatorów. W poniższym zestawie znajdziecie:
  • 2 szklanki płatów owsianych (niebłyskawicznych)
  • 10 dag rodzynek
  • 1/4 szklanki żurawiny
  • 1/4 szklanki trochę posiekanych orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki odrobinę posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki pokrojonej figi suszonej
  • 2 starte jabłka
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek wody/ soku pomarańczowego
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa musi być mokra. Jeżeli masa jest sucha dodajemy wody lub soku. Wysypujemy na 2 blaszki, Zwracamy uwagę na to, by mieszanka została wyłożona na blachy równomiernie i jednowarstwowo. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy aż do zarumienienia, około 25 minut.

Zajadamy z mlekiem, jogurtem lub same.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz