piątek, 31 lipca 2015

Kurczak w sosie z kurkami i tymiankiem


Na prośbę dalszych i bliższych znajomych umieszczam przepis na jeden z moich ostatnich obiadów - kurczaka w sosie kurkowym z dodatkiem świeżego tymianku.

  • pół świeżego pęczka tymianku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 20 dag kurków
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • biały pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek 
  • 3-4 łyżki masła
  • kus-kus

Piersi z kurczaka umyć, pokroić na plastry, doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek. Podsmażyć na oliwie. Na osobnej patelni na maśle podsmażyć kurki. Sól i pieprz oddać, gdy będą prawie miękkie. Dodać kurczaka z tymiankiem i śmietanę. Podgrzewać około 7 minut.
Kus-kus posolić i zalać wodą. Odstawić na 5 minut.

Podawać i wcinać...mniam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz