piątek, 26 czerwca 2015

Marcepan


Pasta migdałowa:
 
  • 1 i 1/2 szklanki migdałów bez skórki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 białko 
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 
Migdały posiekać jak najdrobniej w malakserze, zmieszać z cukrem i białkiem i wyrobić na gęstą masę (ugnieść jak na makaron). Schłodzić przed użyciem co najmniej 2 godz.  


Marcepan:
  • 225g pasty migdałowej 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 żółtka 
  •  1/3 szklanki mąki 
  •  1 łyżka mleka 
  •  po 1 łyżce soku z pomarańczy i cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub naturalnego olejku migdałowego 
Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz