niedziela, 12 kwietnia 2015

Faworki


Faworki to danie typowo karnawałowe, ale przecież dobre są zawsze, nie tylko "od tłustego czwartku". 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 7 żółtek
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %lub 22%
  • zapach wanilinowy
  • 3 łyżki wódki albo spirytusu
  • 3 kostki smalcu

Żółtka, śmietanę zmieszać, dodać pomału wódkę. Dodać szczyptę soli. Z mąki zrobić dołek, wlać żółtka i śmietanę. Wyrobić. Ciasto wałkować bardzo cienko, wycinać prostokąty o wymiarach 10-12 cm x 3 cm. Każdy pasek przecinać pośrodku wzdłuż i przewlekać przez otwór.

Smalec rozgrzać w garnku o dużym dnie. Partiami sparzyć faworki. odsączać na papierowym ręczniku i posypywać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz