Faworki to danie typowo karnawałowe, ale przecież dobre są zawsze, nie tylko "od tłustego czwartku".
- 40 dag mąki pszennej
- 7 żółtek
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %lub 22%
- zapach wanilinowy
- 3 łyżki wódki albo spirytusu
- 3 kostki smalcu
Żółtka, śmietanę zmieszać, dodać pomału wódkę. Dodać szczyptę soli. Z mąki zrobić dołek, wlać żółtka i śmietanę. Wyrobić. Ciasto wałkować bardzo cienko, wycinać prostokąty o wymiarach 10-12 cm x 3 cm. Każdy pasek przecinać pośrodku wzdłuż i przewlekać przez otwór.
Smalec rozgrzać w garnku o dużym dnie. Partiami sparzyć faworki. odsączać na papierowym ręczniku i posypywać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz