czwartek, 4 sierpnia 2011

Dukanowskie kluseczki bazyliowe


Na około 20 sztuk:
  • 25 dag chudego twarogu
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki czubrycy
  • 1 łyżeczka wegety
  • 10 listków bazylii
  • sól, pieprz
Bazylię drobno kroimy. Mieszamy z pozostałymi składnikami, najlepiej malakserem lub mikserem. Powstanie gęsta masa. Gotujemy wodę z solą (jak na makaron) i  na gotującą się wodę łyżką nakładamy kluski. Nie nakładajcie więcej niż 7 klusek, bo mogą się zlepiać. Kluseczki gotujemy po wypłynięciu około 5 minut. Wykładamy na sitko, a później na talerze. Podajemy do zupy lub mięsa z sosem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz