czwartek, 14 lipca 2011

Szaszłyki słodko-kwaśne

To doskonale danie dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa. Szaszłyki są naprawdę pyszne. Wyraziste, choć o zaskakującym smaku. Polecam na grillowe uczty.


  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • 2 marchewki
  • czerwona papryka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 cytryny
  • łyżeczka octu
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Z porcji wychodzi 6 szaszłyków.

Marchewki obgotowujemy 10 minut w wodzie. Wyjmujemy kroimy w grube plastry. Pomarańcze obieramy, kroimy w grube plastry a następnie w kostkę. Paprykę  i kurczaka myjemy i także kroimy w dużą kostkę. Jedną cytrynę kroimy w plastry. Wszystkie składniki wkładamy do miski, wlewamy miód, wyciskamy sok z drugiej cytryny. Dodajemy pieprz, sól, paprykę, ocet. Mieszamy. Przykrywamy folią, wstawiamy do lodówki na m.in. pól godziny, a najlepiej na całą noc.
 


Nabijamy na duże patyczki do szaszłyka na przemian paprykę, marchewkę, mięso i pomarańczę. Kończymy papryką.



Smażymy na tradycyjnym grillu (na specjalnej tacce) lub na grillu elektrycznym. Szaszłyki ze względu na drób są szybko gotowe.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ciekawe szaszłyki na grilla - koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń