To doskonale danie dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa. Szaszłyki są naprawdę pyszne. Wyraziste, choć o zaskakującym smaku. Polecam na grillowe uczty.
- 40 dag piersi z kurczaka
- 1 pomarańcza
- 2 marchewki
- czerwona papryka
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 cytryny
- łyżeczka octu
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Z porcji wychodzi 6 szaszłyków.
Marchewki obgotowujemy 10 minut w wodzie. Wyjmujemy kroimy w grube plastry. Pomarańcze obieramy, kroimy w grube plastry a następnie w kostkę. Paprykę i kurczaka myjemy i także kroimy w dużą kostkę. Jedną cytrynę kroimy w plastry. Wszystkie składniki wkładamy do miski, wlewamy miód, wyciskamy sok z drugiej cytryny. Dodajemy pieprz, sól, paprykę, ocet. Mieszamy. Przykrywamy folią, wstawiamy do lodówki na m.in. pól godziny, a najlepiej na całą noc.
Nabijamy na duże patyczki do szaszłyka na przemian paprykę, marchewkę, mięso i pomarańczę. Kończymy papryką.
Smażymy na tradycyjnym grillu (na specjalnej tacce) lub na grillu elektrycznym. Szaszłyki ze względu na drób są szybko gotowe.
Smacznego!
Ciekawe szaszłyki na grilla - koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń