piątek, 8 lipca 2011

Mus śmietankowy albo i nie


  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego 
  • 2 łyżeczki słodzika* lub 4 łyżeczki cukru pudru 
  • 3 białka 
  • 2 łyżeczki kakao 
  • szczypta soli 
  • ewentualnie barwniki spożywcze lub kawa rozpuszczalna 
W misce mieszamy serek homogenizowany ze słodzikiem/cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do serka i delikatnie mieszamy. Odkładamy ¼ masy dodajemy kakao i mieszamy. Rozkładamy równomiernie biały mus do czterech przezroczystych  i niewielkich naczyń: szklanek lub kieliszków itp. Uzupełniamy musem z kakao.


    Zamiast kakao można dodać kawę (łyżeczka kawy rozpuszczona w łyżeczce wody) lub barwnik spożywczy, np. czerwony. Wersja musu biało-czerwona poniżej. 


    Smacznego!

    UWAGA! Deser przechowujemy w lodówce maksymalnie dwa dni!

    *Słodzik do zastosowania w wersji dietetycznej.

    2 komentarze: