czwartek, 21 lipca 2011

Kurczak w liściach chrzanu

Eksperymenty kulinarne to moja domena....dziś wykombinowałam niezłe mięsko. Specyficzny, ostry smak to ciekawa odsłona kurczakowych piersi...



Porcja na 1 osobę:


  •  8 liści chrzanu
  • jedna średnia pierś z kurczaka
  • ¼  szklanki wody
  • ¼ szklanki octu winnego białego
  • słodka i ostra papryka do natarcia mięsa
  •  pół łyżeczki słodzika /1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • sznurek spożywczy

Mięso myjemy, suszymy i nacieramy papryką. Liści chrzanu myjemy. 5 liści szatkujemy wraz z łodygami. Trzema pozostałymi liśćmi obkładamy mięso, które obwiązujemy nicią spożywczą. Do naczynia wlewamy ocet i wodę z cukrem, wkładamy liście chrzanu i mięso. 




Przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Następnego dnia Przelewamy zalewę do naczynia żaroodpornego, wkładamy mięso. Poszatkowane liście wyrzucamy. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. 



Podajemy z sosem chrzanowym. Pyszne z ryżem i rukolą.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz