Eksperymenty kulinarne to moja domena....dziś wykombinowałam niezłe mięsko. Specyficzny, ostry smak to ciekawa odsłona kurczakowych piersi...
Porcja na 1 osobę:
- 8 liści chrzanu
- jedna średnia pierś z kurczaka
- ¼ szklanki wody
- ¼ szklanki octu winnego białego
- słodka i ostra papryka do natarcia mięsa
- pół łyżeczki słodzika /1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- sznurek spożywczy
Mięso myjemy, suszymy i nacieramy papryką. Liści chrzanu myjemy. 5 liści szatkujemy wraz z łodygami. Trzema pozostałymi liśćmi obkładamy mięso, które obwiązujemy nicią spożywczą. Do naczynia wlewamy ocet i wodę z cukrem, wkładamy liście chrzanu i mięso.
Przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Następnego dnia Przelewamy zalewę do naczynia żaroodpornego, wkładamy mięso. Poszatkowane liście wyrzucamy. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut.
Podajemy z sosem chrzanowym. Pyszne z ryżem i rukolą.
Podajemy z sosem chrzanowym. Pyszne z ryżem i rukolą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz