Tegoroczny dyniowy debiut to placki ziemniaczano-dyniowe z tymiankiem.
- 230 g startych na grubych oczach ziemniaków
- 140 g startej na grubej tarce surowej dyni
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 niewielka cebula
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pieprz, sól
Siemienie lniane zalać 3 łyżkami ciepłej wody i wymieszać. Odstawić.
Ziemniaki i dynię obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w bardzo
drobną kostkę. Do ziemniaków i dyni dodać cebulę, siemienie lniane,
przypraw oraz tymianek. Wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu
niewielkie placuszki. Podawać na ostro lub na słodko.
Wyglądają na bardzo chrupiące, lubię takie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Są naprawdę rewelacyjne i robią się migusiem.
Usuń