Przepis bierze udział w akcji Domowy wyrób.
- 1,5 litra mleka
- żelatyna na 2 litry płynu
- 15 tabletek słodzika
- 2 krople olejku waniliowego
- barwniki
- kakao
Mleko gotujemy, doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy, odlewamy pól szklanki, w której rozpuszczamy żelatynę. Roztwór wlewamy do mleka i mieszamy. Odlewamy tyle porcji mleka, ile kolorów mleczka chcemy uzyskać. Można pozostać również przy mleczku waniliowym.Mleczko waniliowe wlewamy do pucharków lub innych pojemników chłodzimy w lodówce aż stężeje. Pozostałe części z kakao lub barwnikami zostawiamy w temperaturze pokojowej. Gdy część waniliowa się zsiądzie wlewamy drugi kolor. W przypadku ptasiego mleczka o trzech kolorach czynność trzeba powtórzyć.
warstwa „agrestowa” – wanilia+ barwnik zielony
warstwa „kremowa” – wanilia+ barwnik żółty
Już pare razy robiłam takie ptasie mleczko i wychodzi świetnie! :)
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda;)
OdpowiedzUsuńtez już robiłam to wiele razy, ale ostatnio jakoś o tym zapomniałam! więc pewnie jutro się zabiorę;) idealne na taki upał!
a jego dietetycznośc polega na zastąpieniu cukru piętnastoma tabletkami aspartamu ?!
OdpowiedzUsuńAspartam to związek chemiczny z grupy estrów peptydowych, który jest używany jako sztuczny środek słodzący, czyli słodzik, o kodzie E951. Dodawany jest do wielu produktów spożywczych, zwłaszcza tych określanych mianem "light", w których rekompensuje brak cukru lub tłuszczu. Chętnie sięgają po niego diabetycy. Niewielka jego ilość (zaledwie 1/10 kalorii) zapewnia słodki smak równoważony przez łyżeczkę cukru, przy czym jego kaloryczność jest niemal równa zeru. W związku z tym nie wpływa na wytwarzanie insuliny po spożyciu.
UsuńAspartam jako jedyny słodzik jest metabolizowany przez ludzki organizm. Po strawieniu rozkłada się on na dwa naturalne aminokwasy: fenyloalaninę i kwas asparaginowy. W związku z tym stanowi poważne zagrożenie dla osób chorych na fenyloketonurię, które nie metabolizują fenyloalaniny. Produktem metabolizmu aspartamu jest również toksyczny dla organizmu metanol. Jak jednak wynika z badań, przy umiarkowanym spożyciu aspartamu ilości metanolu w organizmie są nieszkodliwe dla zdrowia człowieka.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-aspartam-jest-rakotworczy-jakie-sa-skutki-uboczne-przyjm_41940.html
Aspartam jest piekielnie niezdrowy. Proponuję by go zastąpić erytrolem lub ksylitolem- oba są naturalne i nieszkodliwe.
Usuń